Senaste inläggen

Av Margita - 22 april 2009 21:05

I min trädgård har jag Balkansippor. De är så söta och drar allas blickar till sig. Jag får ofta frågan om vad det är för söt blomma. Har inte fotat mina än men lovar att göra det så ni får se själva. Under tiden kan ni ju titta här:

 Nu börjar också vårkragen blomma och min lunddocka som jag trodde inte hade klarat sig har stora blad nu! Lycka! Den är nämligen lite svårflirtad så om det kommer några blommor återstår att se.

Måste också fota mitt träd Katsuran - när solen lyser mot den blir löven rosaröda! Så vackert!


ANNONS
Av Margita - 22 april 2009 20:31

Vivi undrade i en kommentar om hur vitsippor och blåsippor förökar sig. Blåsippan är ju den som vi måste vara rädda om. De har svårare för att föröka sig eftersom de har en enda grov stam. Viss hjälp får de av myror som sprider fröna. Jag läste just om blåsippan att samma exemplar kan bli hundra år! Det visste jag inte. Då förstår jag ännu mer varför vi  måste vara rädda om våra blåsippor. Det är förresten inte samma släkte som vitsippor! Läs mer om blåsippan här.

Vitsippor däremot har ett långt underjordiskt rotsystem som gör att de kan breda ut sig över markerna. Även de får extra hjälp av myrorna så vitsippor kan vi plocka mängder av! De klarar sig finfint!!

Läs om vitsippor här.

ANNONS
Av Margita - 21 april 2009 18:26

Vilken härlig eftermiddag!

 En av mina grannar (för övrigt äldst i området med sina 90 år!) bjöd mig och två andra damer till  Hofsnäs som är en gammal herrgård. Det ligger vid Yttre Åsunden och Torpasjön, ett mycket vackert gammalt ställe. Här växer på våren blåsippor ihop med vitsippor och en och annan vårlök. Hereford-tjurar ligger och jäser på ängarna och ser så där snälla och goa ut som bara Herefordar kan göra;-)

På sommaren är här fullt av akviteter, bl.a uppförs varje sommar ett skådespel vid Torpa Stenhus.

Naturen runt dessa två ställen är bara så vacker och nu på våren skulle jag kunna gå där hur länge som helst och fota!:-)

På sommaren finns här också hantverk att se och köpa! Älskar jag! 

Kan verkligen rekommendera er ett besök här. Det ligger lite utanför Borås. 

Det finns en karta hur man hittar till området på Hofsnäs hemsida!

Så här såg det ut idag:

På näset mellan Torpa Stenhus och Hofsnäs Herrgård möts man av denna vackra skog, just nu växer här fullt med vit- och blåsippor sida vid sida!

Blåsippa i närbild - denna otroligt vackra blomma som faktiskt är talrik i norra Bohuslän!

Här och var växer  även den gula vårlöken.

Framme vid Hofsnäs ids inte herr Hereford hälsa på oss;-)

Fint gammalt träd vid vår valda fikaplats som måste förevigas!

Vår vy ner mot Torpasjön från vår fikaplats. Här finns en sandstrand där man kan bada om sommaren och man kan även hyra roddbåt!

Nu har hela gänget fikat färdigt! Mannen till vänster körde som en gud och han är 90 år! *Beundrar*!!

Framme vid bilen fångar jag denna något dramatiska himmel.

Nästan hemma i Målsryd tog vi en liten avstickare till Sandsjön  Sjön ligger några km från Målsryd. 

Men inte tog vi närmaste vägen hem till Målsryd inte! Nej, nu följde vi Kindsbanan, enväg som man numer kan bila eller hellre cykla på. År 1884 anlade man här järnväg mellan Borås och Svenljunga. På vissa ställen av vägen kan man få hicka - det är djupa raviner och smal väg!! Den 90-årigen mannen är som en levande historiebok -vi fick lära oss en hel del idag om denna trakts historia. Intressant! Härlig dag med andra ord!!


Av Margita - 20 april 2009 18:55

Jag har inte skrivit här på några dar märker jag nu men det är ju så fint väder och då sniffar jag i jorden och att sitta vid datorn är inget jag prioriterar. Så länge vädret är så här härligt så är det bäst att ta tillvara varenda sekund. På dessa breddgrader vet man ju aldrig hur sommaren blir....

Jag har konstaterat att jag måste flytta min kryddhörna för att göra plats för en buske/mindre träd så att det också blir mer plats för min utehörna. Snyft....jaja...jag hittar säkert någon annan plats för mina kryddväxter.

Mina balkansippor blommar för fullt nu - ska fota snart så ni får se hur fina de är. 
Av Margita - 17 april 2009 21:24

Var ikväll och handlade på Coop och till min stora glädje hittar jag där en planta som jag varit på jakt efter! Det är rödbladig revsuga, en vacker växt som är marktäckande. Jag köpte 3 st som jag tänker ha i mitt lilla stenparti i slänten.

Så här ser den ut när den blommar i juni.

Av Margita - 17 april 2009 21:14

Tidigt i morse vad det några vrål från Agnes men sen dess har det varit tyst hela dan så nu är hennes första löp över! Det varade alltså ca 3 dagar. Ska erkänna att det är ganska skönt, man hinner på 3 dar bli rätt trött på kuttrandet och vrålen;-) Återstår nu att se när nästa löp kommer.


Av Margita - 16 april 2009 20:41

Nu är det äntligen dags att visa lite blommor och blader igen! Tog en runda i min pytteträdgård ikväll och fotade detta:

Min pion som jag satte sent i höstas....ska det bli nåt av den tro??

Rabarbern som jag i år kan skörda av! Det blir säkert paj;-)

En favoritväxt (bland många!) - Backsippan! Den har ännu inte helt slagit ut.

Ängssyra - vacker att skåda och god att äta!

Titta - ett bi!! Så härligt! Ni vet väl att våra bin är SÅ värdefulla! Mina barns far var biodlare så jag fick lite inblick i den världen. En hel vetenskap i sig men framför allt är biet en helt nödvändig liten varelse för oss - utan bin inga frukter t.ex

Blodnävan - så vackra blad och lika vackra blommor när de kommer. Bilden gör inte växten rättvisa kan jag säga!!

Och - som avslutning på denna runda idag - min första fika med grannen i min nya uteplats. Nu är det bara golv och lite utsmyckning som fattas....och en syrén kanske och......ja, så är det med trädgård - man blir aldrig färdig och det är det som är charmen tycker jag!

Ser ni att prislappen hänger kvar på stolen?? Det verkar vara min nya stil. Häromdan mötte jag grannen och han säger: är det en ny jacka du har på dig? Ja, säger jag, vad uppmärksam du är!! Jaaaa, säger han då, prislappen hänger kvar.....och den har hängt där hela dan jag varit i stan....*pinsamt* hihi....;-)


Av Margita - 16 april 2009 20:35

Så här ser mina katters fina bokskog ut en härlig vårdag anno 2009! 


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se